• Thomas Edison.
  • Petter Higgs.
  • Werner Heisenberg.
  • Albert Einstein.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Најново ИЗВЕСТУВАЊЕ !

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (8.10.2019)

Почитувани,

ДФРМ го најавува одржувањето на 43 Школа „Млади физичари“, која се одржува во рамки на настанот „Ноември - месец на науката“

Школата ќе се одржи на 28 и 29 ноември 2019 година (четврток и петок) во Скопје, паралелно на настаните кои се одржуваат за Ноември - месец на науката“.


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (23.09.2019)

Почитувани,

ПРОГРАМА ЗА МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ОБРАЗОВАНИЕ ПО МАТЕМАТИКА, ФИЗИКА и СРОДНИ НАУКИ (27-29,09,2019)

ПРЕВЗЕМИ ЈА ПРОГРАМАТА

Со почит

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (17.09.2019)

Почитувани,

Во прилог на пораката се документи со потребните информации за наставниците-ментори и учениците-натпреварувачи на претстојните натпревари по физика во учебната 2019/2020 година.

ДФРМ препорачува пријавувањето за општинските натпревари по физика да се направи до крајот на декември 2019 година, односно пред зимскиот одмор.

ОБРАЗЕЦ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА НАТПРЕВАРИТЕ - 2020 год.

ТЕМИ ФИЗИКА ОСНОВНИ УЧИЛИШТА - 2020 год.

ТЕМИ ФИЗИКА СРЕДНИ УЧИЛИШТА - 2020 год.

ДАТУМИ И ИНФОРМАЦИИ ЗА СИТЕ НАТПРЕВАРИ ПО ФИЗИКА - 2020 год.

ЛИТЕРАТУРА ЗА НАТПРЕВАРИТЕ - 2020 год.

Со почит

ДФРМ

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ (29.09.2019)

Ве информираме дека поради зголемен интерес, Друштвото на физичари на Република Македонија , Сојузот на хемичари и технолози на Македонија и Македонското биолошко друштво ќе организираат уште една обука за предметни наставници кои изведуваат настава по предметот природни науки од I do IV одделение на 12 и 13 септември.

Во прилог на пораката доставуваме известување со подетални информации.

Преземи ги подеталните информации

Со почит

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ (26.8.2019 год)

По одржаните два селекциони натпревари на кои учествуваа најдобро рангираните ученици од основните училишта на Државните натпревари по физика хемија и биологија на 28 јуни и 23 август 2019 година, беа избрани следните шест ученици да ја претставуваат Македонија на Меѓународната јуниорска олимпијада по природни науки 2019 која ќе се одржи од 3 до 12 декември 2019 година во Доха, Катар:

1. Мајкл Георгиевски, ученик во деветто одделение во ООУ „Гоце Делчев “ – Кавадарци,

2. Емилија Николовска, ученичка во осмо одделение во ООУ „Григор Прличев“ – Охрид,

3. Никола Спировски ученик во осмо одделение во ООУ „Јохан Хајнрих Песталоци“ – Скопје,

4. Матеј Гелев, ученик во осмо одделение во ООУ „Блаже Конески“ – Велес,

5.Стефан Дрмач, ученик во деветто одделение во ООУ „Јохан Хајнрих Песталоци“ – Скопје,

6. Теона Кировска, ученичка во деветто одделение во ООУ „Гоце Делчев“ – Свети Николе.

На учениците им посакуваме успех и достојно преставување на нашата држава на оваа Олимпијада

ДФРМ, СХТМ, МБД


Известување (21.07.2019)

Почитувани,
Во врска со Меѓународна конференција за образованието по математика, физика и сродни науки, која ќе се се одржи на 27-28 септември 2019 год. во Скопје можете да ги превземете третото соопштение и урнекот за пишување на трудови:

Со почит
ДФРМ

Известување (28.06.2019)

На 28.06.2019 година во просториите на Природно - математичкиот факултет во Скопје, во организација на Друштвото на физичарите на Република Македонија, Сојузот на хемичари и технолози на Македонија и Македонското биолошко друштво беше организиран Првиот селекционен натпревар по природни науки. На натпреварот учествуваа 38 ученици од кои 14 ученици се покануваат на Вториот селекционен натпревар кој ќе се одржи на 23.08.2019 година и на кој ќе се одбере тимот ученици кои ќе ја преставуваат нашата држава на 16. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки која ќе се одржи од 3 до 12 декември 2019 година во Доха, Катар.

Со почит
ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ (25.06.2019)

Ве информираме дека Друштвото на физичари на Република Македонија , Сојузот на хемичари и технолози на Македонија и Македонското биолошко друштво ќе организираат обуки за предметни наставници кои изведуваат настава по предметот природни науки.Обуките и работилниците се однесуваат на темите по природни науки од петто и шесто одделение.

Во прилог на пораката доставуваме известување со подетални информации. Преземи ги подеталните информации:

Известување за обуки по природни науки 2019 за I-IV

Известување за обуки по природни науки 2019 за V-VI

Со почит

ДФРМ


СООПШТЕНИЕ  (05.06.2019)

Почитувани,

Меѓународна конференција за образованието по математика, физика и сродни науки
Скопје, ќе се одржи на 27-28 септември 2019 год.

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (06.02.2019)

Почитувани,

Подолу се дадени списоците со учениците кои имаат пласман на 52 Регионален натпревар по физика за учениците од основните и средните училишта, како и информации за Регионалните натпревари.

Регионални натпревари 2019 година - известување.

Корегиран список на ученици кои ќе учествуваат на регионалните натпревари.

Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (29.01.2019)

Список на училишта пријавени за учество на општинските натпревари по физика и училишта домаќини. Училиштата означени со задебелени букви се училишта домаќини на општинските натпревари по физика.

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (09.01.2019)

На Селекциониот натпревар за учество на 3-та Европска Олимпијада по физика која ќе се одржи во Рига, Летонија од 31.05. до 04.06.2019 година се покануваат следниве ученици

Преземи ја листата на поканети ученици

Селекциониот натпревар ќе се одржи на 15.02.2019 година на Институтот за физика при Природно - математичкиот факултет во Скопје со почеток од 10 часот.

Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (13.12.2018)

Почитувани,

Ве известуваме дека нашиот тим кој учествуваше на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки која се одржа од 2 до 11 декември 2018 година во Габороне, Боцвана освои 3 бронзени медали.

ПРЕВЗЕМИ ГО ИЗВЕСТУВАЊЕТО

Со почит

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (14.11.2018)

Почитувани,

Резултати од натпреварот во демонстрации, експерименти, на 42-та Школа „Млади физичари“.

ОСНОВНИ УЧИЛИШТА
СРЕДНИ УЧИЛИШТА

Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (06.11.2018)

Почитувани,

ДФРМ го најавува одржувањето на 42 Школа „Млади физичари“, која се одржува во рамки на настанот „Ноември - месец на науката“

ПРОГРАМА НА 42 Школа „Млади физичари “

Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (18.09.2018)

Почитувани,

ДФРМ го најавува одржувањето на 42 Школа „Млади физичари“, која се одржува во рамки на настанот „Ноември - месец на науката“

Школата ќе се одржи на 9 и 10 ноември 2018 година (петок и сабота) во Скопје, Skopje City Mall, паралелно на настаните кои се одржуваат за Ноември - месец на науката“.


ABOUT CONFERENCE

There are no translations available.

 


9th Conference of the Society of Physicists of Macedonia 2012

with International participation

September 20-23, Ohrid, Macedonia

Organized by

    Society of Physicists of Macedonia (DFRM)

in cooperation with

Institute of Physics, Faculty of Natural Sciences and Mathematics

Ss. Cyril and Methodius University in Skopje, Republic of Macedonia

grbukim grbpmfgrbdfrm

AIMS AND SCOPE

            The aim of this conference is to provide a forum for sharing and discussion of the relevant state-of-the art research results in all fields of physics, and to promote ideas exchange between researchers from Macedonia and researchers from all over the world.  It is organized biannually by the Society of Physicists of Macedonia in cooperation with the Institute of Physics, Faculty of Natural Sciences and Mathematics, Ss. Cyril and Methodius University in Skopje. Various topics from all fields of experimental and theoretical physics, as well as physics education are covered within the scope of the conference. The conference is open to all scientists, educators, engineers etc., working in physics and related areas. Young scientists and students are also highly encouraged to give their contribution.

            Conference program includes invited talks, oral presentations and poster sessions. The working language of the conference is English.

 

CONFERENCE CHAIR

Blagoja Veljanoski (Macedonia)

SCIENTIFIC COMMITTEE

            President:

Olga Galbova (Macedonia)

Members:

                   Bayram Akarsu (Turkey)

Dan Cojoc (Italy)

Elena Atanasova  (Bulgaria)

Gertrud Zwicknagl (Germany)

Josip Slisko Ignjatov (Mexico)

Ljupco Hadzievski  (Serbia)

Milko Jaksic (Croatia)

Mimoza Ristova (Macedonia)

Nenad Novkovski (Macedonia)

Ninoslav Stojadinovic (Serbia)

Oliver Zajkov (Macedonia)

Valentin Peschansky (Ukraine)


ORGANIZING COMMITTEE

            President:

Stojan Manolev (Macedonia)

            Members:

                        Irina Petreska (Macedonia)

                        Lihnida Stojanovska-Georgievska (Macedonia)

     Aleksandar Skeparovski (Macedonia)

                        Ane Tuntev (Macedonia)

     Fadil Ajredini (Macedonia)

                        Mirjana Davkova (Macedonia)

                        Mirjana Jonoska (Macedonia)

                        Nace Stojanov (Macedonia)

                        Olgica Kuzmanovska-Barandovska (Macedonia)

                        Suzana Topuzoski (Macedonia)


 


TECHNICAL SUPPORT Jovan Stanoevski, Vesna Manchevska, Stefan Terpini


VENUE

              Congress center – Ohrid, Republic of Macedonia

            September 20 -23,  2012


INVITED TALKS –

"Science and the Law: An American Perspective", James Trefil, George Mason University, Fairfax VA

 "Novel States in Quantum Matter", Gertrud Zwicknagl, Institut f. Mathematische Physik, Technische Universitaet Braunschweig, GERMANY

 Local Stimulation and Probing of Living Cells by Optical Manipulation”, Dan Cojoc, CNR - Istituto Officina dei Materiali, Laboratorio TASC, Trieste, Italy

"Stellar Spectroscopy Made in Rozhen. Options, Outcomes, Plans for the Future", Ilian Iliev, Institute of Astronomy & National Astronomical Observatory, BULGARIA

"The Future of Physics Teaching: Goodbye Classroom Lectures!", Josip Slisko Ignjatov, Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, Puebla, MEXICO

"Nonlinear Density Structures in Dipolar Bose-Einstein Condensates Trapped in Optical Lattices", Ljupco Hadzievski, Vinca Institute of Nuclear Sciences, University of Belgrade, Belgrade, SERBIA

 

IMPORTANT DATES

            Registration deadline (FINAL EXTENSION !): June 20th 2012

  Abstract submission deadline (FINAL EXTENSION !): June 20th 2012

            Notification of papers acceptance (extended): July 15th 2012

            Full paper submission deadline (extended): September 1st 2012

 ИМПУЛС ПОВТОРНО ВО РАЦЕТЕ НА МЛАДИТЕ ФИЗИЧАРИ!

ПО 10 ГОДИНИ, ИМПУЛС ПОВТОРНО ВО РАЦЕТЕ НА МЛАДИТЕ ФИЗИЧАРИ!

Последниот број на списанието за популаризација на физиката ИМПУЛС, број 55, дојде до рацете на учениците во 2008 година. Потоа, поради прекинот на продажбата на списанијата од ваков вид низ училиштата, ИМПУЛС влезе во децениски сон. Сон дека некогаш пак ќе се издава и печати, со цел учениците - љубители на физиката - да можат да уживаат во неговите содржини...

ПРЕВЗЕМИ ГО ЦЕЛИОТ ТЕКСТ

 

Благодарност !

На неколку дена пред почетокот на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки, која годинава се одржува од 2 до 11 декември во Габороне Боцвана, тимот ученици кој ќе ја преставува Република Македонија успеа да ги собере потребните средства за учество на истата. Тимот ученици и нивните водачи најтопло би сакале да се заблагодарат на финансиската подршка која ја добија од:

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ

12th Conference 2018 September 27-30, Ohrid, Macedonia

12th Conference of the Society of Physicists of Macedonia 2018

September 27-30, Ohrid, Macedonia

 

VISIT 12TH CONFERENCE WEBSITE

BOOK OF ABSTRACTS

АРХИВА НА „ИМПУЛС“

Почитувани посетители,

Во наредниот период  дневно ќе бидат објавувани од архивата по неколку броеви од списанието „Импулс“ за популаризација на физиката. 

За да пристапите до саканиот број тоа можете да го направите и преку главното мени соодветно: ПУБЛИКАЦИИ -> СПИСАНИЕ „ИМПУЛС“ -> АРХИВА -> ( и тука го избирате соодветниот број )

Во оваа секција подолу ќе бидат објавувани само привремено најново додадените архивски броеви од списанието, онака како што ќе се објавуваат во текот на една седмица.


Faculty of Natural Sciences and Mathematics, University Ss. Cyril and Methodius, Skopje, Macedonia

grbpmfpmf-logo-white-flattend

Number of Visits:

Content View Hits : 307788