• Thomas Edison.
 • Petter Higgs.
 • Werner Heisenberg.
 • Albert Einstein.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Најново ИЗВЕСТУВАЊЕ !

ИЗВЕСТУВАЊЕ 12.04.2019

Информации и место на одржување на Републичките натпревари по физика за учениците од основните и средните училишта.

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ 28.03.2019

Корејско - Македонски симпозиум за енергетски материјали и материјали применливи во информационите технологии“, ќе се одржи од 01.07.2019 година до 04.07.2019 година. Организатори на Симпозиумот се Друштвото на физичари на Република Македонија во соработка со Институтот за физика при ПМФ во Скопје.Тhe Korea-Macedonia joint symposium on IT and energy materials“ will be held from 1st to 4th July 2019. The symposium is organized by Society of physicists of Macedonia in cooperation with Institute of physics, Faculty of Natural Sciences and Mathematics, Skopje.


Со почит
ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ 13.03.2019

Конечни резултати од 52. Регионален натпревар по физика 2019 - листи на пласирани ученици за Државните натпревари по физика.

Преземи го списокот

Со почит
ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ 27.02.2019

Информации и места на одржување на 52. Регионални наторевари по физика за учениците од основните и средните училишта.

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (08.02.2019)

Почитувани посетители,

ДРЖАВНА ВИДЕОЛОТАРИЈА ГИ ПОДДРЖА МЛАДИТЕ ФИЗИЧАРИ

Државна видеолотарија донираше 200.000,00 денари на Друштвото на физичари на Република Македонија (ДФРМ). Наша цел е да им овозможиме на младите средношколци-истражувачи да добијат нормални услови, во кои ќе можат да го развиваат и да го надградуваат својот талент, а притоа да бидат успешни амбасадори кои ќе ја претстават земјава во одлично светло пред меѓународната јавност.ПРЕВЗЕМИ ГО ЦЕЛИОТ ДОПИС


Со почит

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (06.02.2019)

Почитувани,

Подолу се дадени списоците со учениците кои имаат пласман на 52 Регионален натпревар по физика за учениците од основните и средните училишта, како и информации за Регионалните натпревари.

Регионални натпревари 2019 година - известување.

Корегиран список на ученици кои ќе учествуваат на регионалните натпревари.

Со почит

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (29.01.2019)

Список на училишта пријавени за учество на општинските натпревари по физика и училишта домаќини. Училиштата означени со задебелени букви се училишта домаќини на општинските натпревари по физика.

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (09.01.2019)

На Селекциониот натпревар за учество на 3-та Европска Олимпијада по физика која ќе се одржи во Рига, Летонија од 31.05. до 04.06.2019 година се покануваат следниве ученици

Преземи ја листата на поканети ученици

Селекциониот натпревар ќе се одржи на 15.02.2019 година на Институтот за физика при Природно - математичкиот факултет во Скопје со почеток од 10 часот.

Со почит

ДФРМИЗВЕСТУВАЊЕ ! (21.12.2018)


Почитувани членови,

Редовното годишно собрание на ДФРМ ќе се одржи во сабота, на 12.01.2019 година на ПМФ во Скопје, во 10.00 часот.


Со почит,

ДФРМ


Тимот од Република Македонија освои 3 бронзени медали
на 15 Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки

 

Почитувани,

Ве известуваме дека нашиот тим кој учествуваше на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки која се одржа од 2 до 11 декември 2018 година во Габороне, Боцвана освои 3 бронзени медали.

Честитки за заедничкиот успех до учесниците, водачите и Друштвото на физичари на Република Македонија (ДФРМ), Сојузот на хемичари и технолози на Македонија (СХТМ) и Македонското биолошко друштво (МБД).

На олимпијадата учествуваа 46 земји од 5 континенти, односно околу 250 натпреварувачи (ученици помлади од шеснаесет години) и околу 150 водачи.

Македонскиот тим го сочинуваа:

 • Мила Ивановска, СОУ Гим. „Ј. Б. Тито“ – Битола (бронзен медал)
 • Дарко Стојчев, СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ – Кавадарци (бронзен медал)
 • Димитар Џорлев, СОУ  „Јане Сандански“ – Струмица (бронзен медал)
 • Бисера Јаневска, Приватна гимназија „Алгоритам“ - Центар
 • Дамјан Јанчевски, ПСУ „Јахја Кемал“ - Карпош
 • Мајкл Георгиевски, ООУ „Гоце Делчев“ - Кавадарци

 

Водачи на тимот:

 • Доц. д-р Ламбе Барандовски, ДФРМ
 • Проф. д-р Марина Стојановска, СХТМ
 • Дипл. мол. биолог Елена Рафаиловска, МБД

На свечената церемонија, медалите на учениците од Македонија ги додели неговата екселенција амбасадорот на Германија во Боцвана г-дин Ралф Брет, кој од 2005 до 2008 година беше Амбасадор на Германија во Македонија, а од 2011 до 2015 година амбасадорот Брет беше шеф на мисијата на ОБСЕ во Скопје.

Македонскиот тим го помогнаа Агенцијата за млади и спорт, Фондот за иновации и технолошки развој, градоначалниците на Кавадарци и на Петровец, Митко Јанчев и Борче Митевски, и фирмите „Кожувчанка“, „Вардар Доломит“ и „Витаминка“, како и 120 донатори од цел свет кои помогнаа во фондот на социјалните мрежи отворен од Анита Кузмановска-Фелдман, дипл. инж. по хемија која живее во САД.

Македонија оваа година учествува по вторпат на оваа престижна олимпијада, која од Министерството за образование и наука е категоризирана во листата на 13 значајни меѓународни натпреварувања.
Следната 16. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки ќе се одржи од 3 до 12 декември 2019 година во Доха, Катар.

Скопје, 11.12.2018

Со почит,

Проф. д-р Боце Митревски, Претседател на ДФРМ

Проф. д-р Зоран Здравковски, Претседател на СХТМ

Проф. д-р Сузана Ќовкаровска Диневска, Претседател на МБД

 

БЛАГОДАРНОСТ

На неколку дена пред почетокот на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки, која годинава се одржува од 2 до 11 декември во Габороне Боцвана, тимот ученици кој ќе ја преставува Република Македонија успеа да ги собере потребните средства за учество на истата. Тимот ученици и нивните водачи најтопло би сакале да се заблагодарат на финансиската подршка која ја добија од:

Агенција за спорт и млади на Република Македонија,
Фондот за иновации и технолошки развој на Република Македонија,
АД Витаминка од Прилеп,
Г-дин Митко Јанчев, градоначалник на општина Кавадарци,
Г-дин Борче Митевски, градоначалник на општина Петровец,
Кожувчанка од Кавадарци,
Вардар Доломит ДООЕЛ од Скопје.

Голема благодарност и до Дипл. инж по хемија Анита Кузмановска Фелдман која ја организираше доброволната акција за собирање на преостанатите потребни средства и за целосниот нејзин ангажман и посветеност.
Искрено се заблагодаруваме и на сите кои донираа лични средства преку доброволната акција која во изминатиов период се одвиваше на интернет. (Списокот на имиња е преземен од донаторската листа и имињата се пренесени онака како што донаторите се потпишале при донирањето.)
Голема подршка и за интернет порталот Fakulteti.mk за одвоеното време, простор и за подршката и промоцијата на нашите активности.

Листа на донатори

 1. Анита Кузмановска Фелдман
 2. Louie Mitrevski
 3. Roberto Milev
 4. Suzana Stojanovska Stannard
 5. Roni R Rachel
 6. Maja Panova
 7. Matej Manevski
 8. Tanja Zdraveski Aleksovski
 9. Tomislav Markovski
 10. Karli Mulford
 11. Mato Nanoski
 12. Daniel John Carter
 13. Vladimir Jovanovski
 14. Stefan Chekrk Manevski
 15. Vladimir Gjorgjevski
 16. Jovana Dzoleva
 17. Nena Pandevska
 18. Lidija Bikova
 19. Костадин Ѓорѓиев
 20. Vladimir Ohanesjan
 21. Martin Ristovski
 22. Aleksandar Ivanov
 23. Bernadette Hogg
 24. Vera Dimovska
 25. Milos Simik
 26. Martin Gjoreski
 27. Ivica Gjorgiev
 28. Dance Lazarevska
 29. Aleksandra Stojanoska\
 30. Jasmina Stevkovska
 31. Eva Jovanova
 32. Liljana Kocoska Maras
 33. Tale Ilieski
 34. Magde Nikolovska
 35. Igor Dimovski
 36. Bernadette Hogg
 37. Andrej T Gent
 38. Maja Mitreva
 39. Desanka Icitrajkova
 40. Nikola Kjurchiski
 41. Petre Makreski
 42. Darko Naumoski
 43. Г.Г. Филип Черноземски
 44. Dimitar Stojanovski
 45. Nikola Popovski
 46. Ljubomir Obocki
 47. Sotir Stojcevski
 48. Igor Cadikovski
 49. Miodrag Stamenkovic
 50. Andrej T Gent
 51. Makedonka Trajkovska
 52. Erwan Fuere
 53. Kiril Trpkov
 54. Жарко Конески
 55. Olgica D. Lazarova
 56. Ilija Dukovski
 57. Zorica Stamenkovska
 58. Saso Taneski
 59. Suzana Petanceska
 60. Ilinka Arsovski
 61. Micko Ohrid
 62. Jasmina Manceska
 63. Frosina Celeska
 64. Magdalena MK
 65. Elena Aeti
 66. Ana Saltirova Davidovski
 67. Kriss Ge
 68. Viktorija Milosevska
 69. Eli Romanova
 70. Zoran Jermilov
 71. Saso Taneski
 72. Nina Nayana
 73. Marija Danilovska
 74. Xiang Zhao
 75. Irena Cobe
 76. Marija Aleksoska
 77. Petrula Kostovska
 78. Erhan Bubba
 79. Slavica Ilijeska-Andrijeski
 80. Marija Armenski
 81. Ivan Trpkov
 82. Voislav Dabevski
 83. Elena Needham
 84. Natasha Jan
 85. Nina Nayana
 86. Petrusevski Igor
 87. Dimitar Nacevski
 88. Slavica Stojkovska
 89. Gordana Gjorgjievska
 90. Velika Pejovska Angelkova
 91. Dane Angelkov
 92. Dzuli Markovska
 93. Мато Наноски
 94. Louie Mitrevski
 95. Roberto Milev
 96. Suzana Stojanovska Stannard
 97. Roni R Rachel
 98. Maja Panova
 99. Igor Petrusevski
 100. Stoyan Mishkovski
 101. Karli Mulford
 102. Sonja Stamenkova
 103. Olja Trencevska
 104. Mirko Spiroski
 105. Lj Poposki
 106. Викторија Јакимовска
 107. Sonya Remez
 108. Vi Toria
 109. Darko Cizaloski
 110. Kostadin Ristov
 111. Magdalena Mishkovska
 112. Milena Mile
 113. Stoyan Mishkovski
 114. Bobby Bo
 115. Noelle Tubbs
 116. Courtney Virginia
 117. Cali Ann
 118. Igor Brishkoski
 119. Mende Pirgano

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (13.12.2018)

Почитувани,

Ве известуваме дека нашиот тим кој учествуваше на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки која се одржа од 2 до 11 декември 2018 година во Габороне, Боцвана освои 3 бронзени медали.

ПРЕВЗЕМИ ГО ИЗВЕСТУВАЊЕТО

Со почит

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (14.11.2018)

Почитувани,

Резултати од натпреварот во демонстрации, експерименти, на 42-та Школа „Млади физичари“.

ОСНОВНИ УЧИЛИШТА
СРЕДНИ УЧИЛИШТА

Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (06.11.2018)

Почитувани,

ДФРМ го најавува одржувањето на 42 Школа „Млади физичари“, која се одржува во рамки на настанот „Ноември - месец на науката“

ПРОГРАМА НА 42 Школа „Млади физичари “

Со почит

ДФРМ

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (18.09.2018)

Почитувани,

ДФРМ го најавува одржувањето на 42 Школа „Млади физичари“, која се одржува во рамки на настанот „Ноември - месец на науката“

Школата ќе се одржи на 9 и 10 ноември 2018 година (петок и сабота) во Скопје, Skopje City Mall, паралелно на настаните кои се одржуваат за Ноември - месец на науката“.


*Школата „Млади физичари“ е дел од настанот „ Ноември - месец на науката“ Повеќе информации за настанот на https://biologija.yolasite.com и http://www.sctm.mk
До Вашето училиште ќе биде испратена официјална покана по регуларна пошта.

Заедно со Вашите ученици може да почнете со подготовка на демонстрација, експеримент, израбока на модел, симилација и сл.

Се гледаме во Skopje City Mall.

Со почит,

ДФРМИЗВЕСТУВАЊЕ ! (12.09.2018)

Почитувани,

Во прилог на пораката се документи со потребните информации за наставниците-ментори и учениците-натпреварувачи на претстојните натпревари по физика во 2019 година.

ДФРМ препорачува пријавувањето за општинските натпревари по физика да се направи до крајот на декември 2018 година, односно пред зимскиот одмор.

ОБРАЗЕЦ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА НАТПРЕВАРИТЕ - 2019 год.

ТЕМИ ФИЗИКА ОСНОВНИ УЧИЛИШТА - 2019 год.

ТЕМИ ФИЗИКА СРЕДНИ УЧИЛИШТА - 2019 го

CONFERENCE SCHEDULE

There are no translations available.

9TH CONFERENCE OF THE SOCIETY OF PHYSICISTS OF MACEDONIA

20-23 SEPTEMBER 2012, OHRID

 

20 September 2012 – Thursday

10:00 – 12:00

Registration

12:00 – 12:15

Opening

12:15 – 13:00

Plenary Talk: J. Trefil: Science and The Law – an American Perspective

13:00 – 15:00

Lunch

15:00 – 15:45

Plenary Talk: Lj. Hadžievski: Nonlinear Density Structures in Dipolar Bose-Einstein Condensates Trapped in Optical Lattice

15:50 – 16.20

Jovana Petrovic: Fibre Grating Sensors: Fabrication, Modelling and Applications

16:20 – 16.40

Suzana Topuzoski: Transformation of a Gaussian laser beam by phase optical element and diffraction grating with cosine-profiled periodicity in azimuthal direction

16:40 – 17.10

Coffee break

17.10  – 17.30

Mimoza Ristova: Spray pyrolysis Deposition of a -Fe2O3 thin film for humidity sensing

17.30  – 17.50

Atanas Tanushevski: Influence of TiO2 of photoelectrical properties of CdS thin film

17.50  – 18.10

M. Ginovska:Impedance spectroscopy analysis of Dye Sensitized Solar Cells

18.10  – 18.30

Margareta Pecovska-Gjorgjevich: Dielectric relaxation and ac conductivity study of calcite and dolomite aqueous solutions

18.30  – 18.50

Hristina Spasevska: Low cost concept for compact TiO2 thin film deposition

19.00 – 19:30

Welcome reception

 

21 September 2012 - Friday

9:15 – 10:00

Plenary Talk: Josip Slisko: The Future of Physics Teaching: Goodbye Classroom lectures!

10:00 – 10:30

S. Petrović:Rainbows with tilted ultra thin silicon crystal: Experiment and Theory     

10:30 – 10:50

Dan Censor: EM Wave Scattering by Objects Moving On Bowditch-Lissajous Trajectories

10:50 – 11:20

Coffee break

11:20 – 11:40

Trifce Sandev: Harmonic oscillator driven by generalized noises: overdamped behavior

11:40 – 12.00

Esengül Saltürk and İrfan Şiap: Generalized Gaussian Numbers and Some New Sequences

12:00 – 12.20

Kimet Jusufi: Woods-Saxon potential in the presence of cosmic string

12:20 – 12.40

N.Izairi: Grain refinement through severe plastic deformation (SPD) processing

13.00  – 15:00

Lunch

15.15  – 16.00

Plenary Talk: Gertrud Zwicknagl : Novel States in Quantum Matter

16.00  – 16.20

D Krstovska: The angular magnetothermoelectric power of a charge density wave system

16.20  – 16.40

L. Stojanovska-Georgievska: C-V analysis at variable frequency of MOS structures with different gates, containing Hf-doped Ta2O5

16.40  – 17.00

Coffee break

17.00  – 19.00

Poster session

 

21 September 2012 - Friday

 Education – parallel session

10:00 – 10:30

Oliver Zajkov and Boce Mitrevski: Project-Based Learning: Dilemmas and Questions!           

10:30 – 10:50

Karolina Damjanoska, Gordana Apostolovska, Oliver Zajkov: Light Pollution a tool for Physics and Astronomy Education

10:50 – 11:20

Coffee break

11:20 – 11:40

Boce Mitrevski and Oliver Zajkov: Physics Lab, Critical Thinking and Gender Differences

11:40 – 12.00

Fadil Ajredini, Oliver Zajkov and Naim Mahmudi: Case Study On The Influence Of Simulations And Real Experiments On Higher Order Skills

12:00 – 12.20

Sasha Stamenkovski: Where are The Students on The Way From Bloom’s Taxonomy to The Critical Thinking

12:20 – 12.40

Vladimir Iliev and Stojan Manolev: HHO Generator and Heat Production

13.00  – 15:00

Lunch

 

 

16.00  – 16.20

Naim Mahmudi, Stojan Rendevski, Fadil Ajredini and Riste Popeski-Dimovski: A Student’s Experiment With Multiple Reflections and Refractions on A Glase Plate and Validation of The Fresnel’s Equations

16.20  – 16.40

Vladimir Ohanesjan, Riste Popeski-Dimovski and Suzana Topuzoski: Schlieren imaging method and its application for visualizing of some physical processes

16.40  – 17.00

Coffee break

17.00  – 19.00

Poster session

 

22 September 2012 – Saturday

 9:15 – 10:00

Plenary Talk: Dan Cojoc: Local stimulation and probing of living cells by optical manipulation

10:00 – 10:30

Goran S. Ristić:  The radiation-induced defects in pMOS dosimeters

10:30 – 10:50

S. Rendevski: Studies on Zeolite Contribution to the Sun Protection Properties of Plant Oil Lotion Rich in Vitamin E

10:50 – 11:20

Coffee break

11:20 – 11:40

N. Mahmudi: Characterization of Polyacrylamide Hydrogels Prepared by Gamma Radiation – Induced Polymerization

11:40 – 12:00

S. Rendevski: Controlled release studies of calcium alginate hydrogels

12:00 – 12.20

R. Popeski-Dimovski: Change in gelation time of sodium alginate biopolymer hydrogels with change of dose of Gamma Irradiation

12:20 – 12.40

Branko Stepanovski: Different SAR values during use of cell phones

13:00 – 15.00

Lunch

 

Guided tour

   
   
 

Dinner

 

22 September 2012 – Saturday

 Education – parallel session

10:00 – 10:30

Dan Censor: Albert’s Cow and Special Relativity: A Layman’s Introduction (Almost) Without Mathematics

10:30 – 10:50

Stojan Manolev and Ana Veljanoska: The RoleOf The MentorIn The DiscoveryOf TalentedStudents InSecondaryEducationAnd Their SupportIn The Development OfStudentCareer

10:50 – 11:20

Coffee break

11:20 – 11:40

Nikolina Krstevska and Oliver Zajkov: To click or not to click, that is the question

11:40 – 12:00

Natasha Kochoska and Oliver Zajkov: Physics Misconceptions in Seventh Grade

12:00 – 12.20

Ana Veljanoska and Stojan Manolev: CERN – Base Of Fundamental Experiments And Ideal School Concerning Improvement In Career Of Teacher

13:00 – 15.00

Lunch

 

Guided tour

   
   
 

Dinner

 

23 September 2012 – Sunday 

9:15 – 10:00

Plenary Talk: Ilian Iliev: Stellar Spectroscopy Made in Rozhen. Options, Outcomes, Plans for the Future

10:00 – 10:20

O. Kuzmanovska-Barandovska: The Role of the Stars and Sun in the Rituals of the Mountain Sanctuary Kokino, Macedonia

10:20 – 10:40

L. Barandovski: Moss Biomonitoring of Trace Elements in the Atmosphere in Macedonia – A Survey in 2010

10:40-11:00

V. Kostadinov, Presentation of new methodology for vulnerability assessment of nuclear power plants

11:00 – 11:20

D. Lukarski: Introduction of IMRT in Macedonia. Optimizing the MLC Parameters

11:20 – 12:00

Closing (farewell coffee)12th Conference 2018 September 27-30, Ohrid, Macedonia

12th Conference of the Society of Physicists of Macedonia 2018

September 27-30, Ohrid, Macedonia

 

VISIT 12TH CONFERENCE WEBSITE

BOOK OF ABSTRACTS

42-та Школа „Млади физичари“

42-та Школа „Млади физичари“
9-ти и 10-ти ноември 2018 година (петок и сабота) во Скопје, Skopje City Mall

ЛЕКСИКОН ПО ФИЗИКА

„Нови збрики по физика за осмо и деветто оделение според Програмата по Кембриџ“

International Conference 2016

Ден на светлината“ – IV Меѓународна Олимпијада по Експериментална физика

Donations by:

Macedonian Power Plants

AkademskaKniga

Lamina u boja

Anhoch

Tabernakul

vrsnik

Watch All Recorded Conferences

NN-Play-icon

Почитувани посетители, за да пристапите до видео материјалите од сите активности на Друштвото, кликнете врз сликата погоре („плеј“ знакот), при што ќе ви се отвори нова стана со „плејер“ во кој се поставени сите видео материјали од сите активности на Друштвото, предавања, семинари и сл.

 • 1
 • 2

АРХИВА НА „ИМПУЛС“

Почитувани посетители,

Во наредниот период  дневно ќе бидат објавувани од архивата по неколку броеви од списанието „Импулс“ за популаризација на физиката. 

За да пристапите до саканиот број тоа можете да го направите и преку главното мени соодветно: ПУБЛИКАЦИИ -> СПИСАНИЕ „ИМПУЛС“ -> АРХИВА -> ( и тука го избирате соодветниот број )

Во оваа секција подолу ќе бидат објавувани само привремено најново додадените архивски броеви од списанието, онака како што ќе се објавуваат во текот на една седмица.


Faculty of Natural Sciences and Mathematics, University Ss. Cyril and Methodius, Skopje, Macedonia

grbpmfpmf-logo-white-flattend

Number of Visits:

Content View Hits : 280940