• Thomas Edison.
  • Petter Higgs.
  • Werner Heisenberg.
  • Albert Einstein.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Најново ИЗВЕСТУВАЊЕ !

ИЗВЕСТУВАЊЕ (14.02.2024)

Почитувани ученици подолу е даден списокот со ученици кои се пласираа на Регионалните натпревари.
Преземи ги решенија на задачите од општинските натпревари:

На сите наставници и ментори им го честитаме пласманот на регионалните натпревари

Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (23.01.2023)

Селекциониот натпревар за учество на Европската олимпијада по физика 2024., ќе се одржи на 06.03.2024 година (среда), со почеток од 10 часот на Природно - математичкиот факултет во Скопје (Горна зграда). На Селекциониот натпревар се покануваат следниве ученици кои имале најдобри резултати на Државните натпревари по физика одржани во 2024 година.

Преземи ја листата на поканети ученици

Поканетите ученици за учество на овој натпревар задолжително треба да го потврдат своето учество со испраќање на порака на следнава адреса: fizikanatprevari@gmail.com најкасно до 20.02.2024 година (23.59). Доколку учениците не го потврдат учеството до крајниот датум ќе се смета дека нема да учествуваат на натпреварот.

Темите од кои ќе бидат проблемите на селекциониот натпревар, како и на самата олимпијада, се идентични со темите од кои се проблемите на Меѓународната олимпијада по физика а може да се најдат на следнава интернат страна:

https://www.ipho2024.ir/page/5

 

Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ( 12.12.2023 )

10-та Експериментална олимпијада по физика се одржа на 7.12.2023 година на Природно-математичкиот факултет во Скопје.

Подолу е даден списокот на наградени ученици на оваа олимпијада

ДФРМ

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ( 01.11.2023 )

ДФРМ ги објавува датумите за општинските, регионалните и државните натпревари по физика за учебната 2023/2024 година.


Со почит
ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ( 9.10.2023 )

ДФРМ го најавува одржувањето на 10. Експерименталана олимпијада по физика на ПМФ во Скопје, на 7.12.2023. со почеток од 12 часот.

Со почит
ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ( 3.10.2023 )

45. Школа Млади физичари ќе се одржи на 16 и 17 ноемви 2023 година на ПМФ во Скопје.
Со почит
ДФРМ

 

СООПШТЕНИЕ 29.08.2023

Соопштение за селекционите натпревари за 20-та Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки (IJSO 2023)

Во текот на летото 2023 година се одржаа два селекциони натпревари за избор на тимот ученици кои ќе ја претставуваат Македонија на  20. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки (IJSO 2023), која ќе се одржи во Бангкок (Тајланд), од 1 до 10 декември 2023 година.

На привиот селекционен натпревар (3.7.2023, ПМФ во Скопје) беа поканети и учествуваа најдобро рангираните ученици од основните училишта на државните натпревари по физика, хемија и биологија. Од повиканите 74 ученици на натпреварот учествуваа 41 ученик. Пласман за понатаму изборија 23 ученици.

На вториот селекционен натпревар (Шеста македонска олимпијада по природни науки) учествуваа 22 натпреварувачи. Учениците решаваа теоретски проблеми и нумерички задачи од три области (физика, хемија и биологија) според содржините во програмата за олимпијадата. Од рангираните ученици, првите 6 натпреварувачи ќе ја претставуваат Македонија на олимпијадата. Тоа се учениците:

1. Андреа Нешковска, ученичка во девето одд. во ООУ „Св.Кирил и Методиј“ во Битола.

2. Даниел Христовски, ученик во девето одд. во ООУ „Јан Амос Коменски“ во Карпош.

3. Ивано Божиновски, ученик во девето одд. во ООУ „Ѓорѓија Пулевски“ во Аеродром.

4. Андреј Доневски, ученик во девето одд. во ООУ „Кочо Рацин“ во Куманово.

5. Елена Јовановиќ, ученичка во девето одд. во ООУ „11 Октомври“ во Центар.

6. Мила Порјозоска, ученичка во осмо одд. во ООУ „Ѓорѓија Пулевски“ во Аеродром.

На сите ученици што учествуваа на селекционите натпревари и на нивните ментори им го честитаме успехот, а со олимпијците продолжуваме понатаму во очекување на достојно и успешно претставување на Македонија на оваа престижна олимпијада.

Друштво на физичарите на Република Македонија

Сојуз на хемичарите и технолозите на Македонија

Македонско биолошко друштво


СООПШТЕНИЕ 7.07.2023


Се известуваат учениците кои на Првиот селекционен натпревар по природни науки изборија пласман, дека Вториот селекционен натпревар по природни науки, на кој ќе се одбере тим кој ќе учествува на 20. Меѓународна олимпијада по природни науки во Тајланд, ќе се одржи на 23.08.2023 година (среда), со почеток од 10 часот на Природно-математичкиот факултете во Скопје (учениците да бидат пристигнати во Горна зграда најкасно до 9.30 часот).

Со почит

ДФРМ, СХТМ, МБД

СООПШТЕНИЕ 3.07.2023

По одржаниот Прв селекционен натпревар по природни науки на Природно - математичкиот факултет во Скопје, следниве ученици се покануваат на Вториот селекционен натпревар кој ќе се одржи крај на август - почеток на септември 2023 година.

Преземи го списокот на ученици

Дополнително известување за Вториот селекционен натпревар ќе има на страните на ДФРМ, СХТМ и МБД во следните денови.

На сите ученици ДФРМ,СХТМ и МБД им го честита успехот!

СООПШТЕНИЕ ! (23.06.2023)

На 20 јуни 2023 година во Хановер Германија, заврши 7. Европска олимпијада по физика. На оваа олимпијада учениците од Македонија го забележаа најголемиот успех во досегашното учество на Европската олимпијада, освојувајќи два сребрени медали и два бронзени медали.

1. Јан Стојановски, ученик во трета година во ПСУ Јахја Кемал - Скопје, сребрен медал
2. Мајкл Георгиевски, ученик во четврта година во СОУ Гимназија Добри Даскалов - Кавадарци, сребрен медал.
3. Емилија Николовска, ученичка во трета година во Математичко - информатичка гимназија - Скопје, бронзен медал
4. Матеј Гелев, ученик во трета година во ПСУ Јахја Кемал - Скопје, бронзен медал.
Во тимот учествуваше и достојно го покажа своето знаење и Дамјан Стојанов, ученик во втора година во ПСУ Јахја Кемал - Скопје.
Тимот го предводеа проф. д-р Ирина Петреска, редовен професор на ПМФ во Скопје и член на ДФРМ и м-р Христијан Кочанковски, асистент на ПМФ во Скопје и член на ДФРМ.
На 7. Европска олимпијада која се одржа од 16 до 20 јуни учествуваа 38 држави и тоа 28 држави од Европа и 10 држави надвор од Европа. Секоја од државите на олимпијадата имаше право да пријави тим од 5 ученици.
Друштвото на физичарите на Република Македонија (ДФРМ) се заблагодарува на водачите на тимот кои презедоа најголем товар при подготовките на учениците, како и на дипл. инж. Гоце Геговски и проф. д-р Трифче Сандев од Институтот за физика при ПМФ во Скопје, кои исто така посветија голем дел од времето за успешна подготовка на тимот.
ДФРМ се заблагодарува на Институтот за физика и на Природно-математичкиот факултет за помошта при подготовката на тимот и отстапувањето на простор и опрема.
ДФРМ се заблагодарува на родителите на учениците, кои го презедоа најголемиот дел од финанскиот товар за учество на тимот на оваа олимпијада. Останатите средства беа обезбедени од страна на ДФРМ.
ДФРМ им честита на сите ученици за достојното претставување на Македонија на оваа олимпијада и на наградените ученици. Тие се дел од тимот кој ќе ја претставува Македонија на 53. Меѓународна олимпијада по физика во Токио, Јапонија и им посакуваме уште поголем успех следниот месец!
ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (13.06.2022)

По завршувањето на Селекциониот натпревар за учество на Маѓународната Олимпијада по физика 2022., која што ќе се одржи од 10 до 17 јуни 2022 година преку средствата за далечинско учење (Локален Организатор ДФРМ и ПМФ во Скопје), одржан на Природно - математичкиот факултет во Скопје, одреден е тимот средношколци кои ќе ја преставуваат на Македонија на оваа олимпијада:

1. Мајкл Георгиевски - трета година - СОУ Гимназија Добри Даскалов Кавадарци,
2. Матеј Гелев - втора година - ПСУ Јахја Кемал Скопје.
3. Димитриј Анѓеловски -  втора година -ПСУ Американска Гимназија, Скопје
4. Емилија Николовска - втора година - Математичко - информатичка гимназија Скопје
5. Горазд Блажески - втора година - СОУ Св. Климент Охридски - Охрид.

На учениците им посакуваме голем успех!

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (10.06.2022)

Првиот селекциониот натпревар за учество на Меѓународната Јуниорска Олимпијада по природни науки 2022., ќе се одржи на 01.07.2022 година (петок), со почеток од 10 часот на Природно - математичкиот факултет во Скопје (Горна зграда). На Селекциониот натпревар се покануваат следниве ученици кои имале најдобри резултати на Државните натпревари по физика, хемија и биологија одржани во 2022 година.

Преземи ја листата на поканети ученици

Поканетите ученици за учество на овој натпревар задолжително треба да го потврдат своето учество со испраќање на порака на следнава адреса: fizikanatprevari@gmail.com најкасно до 24.06.2022 година (23.59). Доколку учениците не го потврдат учеството до крајниот датум ќе се смета дека нема да учествуваат на натпреварот. 

Преземи го деталното известување за Селекциониот натпревар

Со почит

ДФРМ, СХТМ, МБД

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (08.06.2022)

Список со наградени и пофалени ученици од Републичкиот натпревар по физика за учениците од основните училишта. На сите наградени ученици ДФРМ им го честита успехот


Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (02.06.2022)

Превземи програма

Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (01.06.2022)

Информации и пријава за 4 - Едукативен камп по физика 2022

4-ти Едукативен камп по физика 2022


Превземи пријава за 4-от Едукативниот камп по физика 2022

Превземи го постерот во целосна големина

Со почит

ДФРМИЗВЕСТУВАЊЕ ! (31.05.2022)

Ве известуваме дека 4. Балканска олимпијада по физика ќе се одржи на почетокот од октомври (датумот дополнително ќе биде објавен), во Никозија, Кипар. Подолу е даден списокот на поканети ученици од прва и втора година за оваа олимпијада.

Учениците треба да се подготвуваат на материјалот од прва и втора година без темата осцилации и наизменична струја во втора година. Силабусот за олимпијадата е даден на следниов линк:

https://balkanphysicalunion.info/wp-content/uploads/2019/06/Balkan-Physics-Curricula-v.2.0-final.pdf

Селекциониот натпревар ќе се одржи на ПМФ во Скопје на 9.09.2022 година со почеток од 10 часот.

Пријавување за учество на Селекциониот натопревар да се направи на fizikanatprevari@gmail.com најкасно до 1.09.2022 година.

Со почит

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (10.05.2022)

На 8 мај 2022 година во просториите на Природно-математичкиот факултет се одржа 9 Експериментална олимпијада по физика. Подолу е даден конечниот извештај од оваа олимпијада и списокот со наградените ученици.

Преземи го извештајот

Со почит
ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (04.05.2022)

Список со наградени и пофалени ученици од Републичкиот натпревар по физика за учениците од средните училишта.


Во списокот е дадено и кои ученици се покануваат на селекциониот натпревар по физика за Меѓународната олимпијада по физика 2022 година.

Селекциониот натпревар ќе се одржи на ПМФ во Скопје на 9.06.2022 година со почеток од 10 часот.

Пријавување за учество на Селекц


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (02.04.2022)

Почитувани натпреварувачи,

Во прилог се решенијата од задачите од Регионалниот натпревар по физика одржан денес 2.04.2022 година со почеток од 10 часот.

8-мо одделение Регионален натпревар 02.04.2022

9-то одделение Регионален натпревар 02.04.2022

I-ва година Регионален натпревар 02.04.2022

II-ра година Регионален натпревар 02.04.2022

III-та година Регионален натпревар 02.04.2022

IV-та година Регионален натпревар 02.04.2022

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (28.03.2022)

Подолу во списоците се дадени училиштата во кои ќе се одржат Регионалните натпревари по физика на 2.04.2022 година со почеток од 10 часот. Натпреварувачите да бидат во училиштата каде се одржува натпреварот (означени во списоците со жолта боја), најкасно до 9.30 часот. За сите дополнителни информации да се обратат кај нивните ментори.

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ (17.02.2022)

ИЗВЕСТУВАЊЕ (17.02.2022)

Почитувани ученици подолу е даден списокот со ученици кои се пласираа на Регионалните натпревари.
Преземи ги решенија на задачите од општинските натпревари:

Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ (09.02.2022)

ИЗВЕСТУВАЊЕ (09.02.2022)


Ве известуваме дека на 25.02.2022 година со почеток од 14 часот, преку средствата за електронска комуникација ќе се одржи редовното Годишно собрание на Друштвото на физичарите на Република Македонија.
Преземи го Предлог- дневниот ред.
Во случај поканата за Собранието да не ја добивте и преку електронска пошта, Вашето присуство најавете го на следнава адреса:  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Со почит
ДФРМ

Известување (31.12.2021)

Известување (31.12.2021)

Почитувани,


Во прилог известувањето од ДФРМ кое може да го објавите (секако деке ако има потреба може да го прилагодите). Сликите се сопственост на ДФРМ и можете да ги користите за објавувањето на веста.
Уште еднаш благодарам за покажаниот интерес.

Со почит

Ламбе Барандовски
Претседател на ДФРМ

Денес на 29.12.2021 година со почеток од 13 часот на Природно - математичкиот факултет во организација на Друштвото на физичарите на Република Македонија беа доделени медалите и дипломите кои учениците ги освоија натпреварувајќи се на Меѓународните олимпијади по физика.
51. Меѓународна олимпијада по физика се одржа  во Вилнус, Литванија од 17 до 25 јули 2021 година (преку средствата за далечинско учење). На оваа олимпијада награда за успешно учество (пофалница), освоија:
·         Мајкл Георгиевски, ученик во трета година во СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ – Кавадарци
·         Матеј Гелев, ученик во втора година во ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
·         Јан Стојановски, ученик во втора година во ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
·         Димитар Џорлев, ученик во четврта година во СОУ „Јане Сандански“ – Струмица.
На оваа олимпијада успешно ја преставуваше својата држава и
·         Драго Јакимовски, ученик во четврта година во СУГСГ „Орце Николов“ – Скопје
45. Еврпска олимпијада по физика која се одржа од 19 до 26 јуни 2021 година преку средствата за далечинско учење, во организација на Естонсото Друштво на физичарите:
Бронзен медал
Јан Стојановски, ученик во втора година во ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
Награда за успешно учество:
Емилија Николовска, ученичка во втора година во „Математичко – информатичка гимназија, Скопје.
Достојно претставување на Македонија на оваа олимпијада имаа и:
Мајкл Георгиевски, ученик во трета година во СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ – Кавадарци
Димитар Џорлев, ученик во четврта година во СОУ „Јане Сандански“ – Струмица
Марко Стојановски, ученик во четврта година во СУГС „Георги Димитров“ – Скопје, сега студент на Институтот за физика при ПМФ во Скопје.
3. Балканска олимпијада по физика која се одржа на 25.09.2021 година преку средствата за далечинско учење во Софија, Бугарија
Сребрен медал
Јан Стојановски, ученик во втора година во ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
Мајкл Георгиевски, ученик во трета година во СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ – Кавадарци
Бронзен медал
Емилија Николовска, ученичка во прва година во „Математичко – информатичка гимназија, Скопје.
Сандра Недановска, ученичка во четврта година во ПСУ „Јахја Кемал“ – Скопје
Во организација на Друштвото на физичарите на Република Македонија, Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија и Македонското биолошко Друштво беа доделени медалите кои учениците д Македонија ги освоија на 18. Меѓународна олимпијада по природни науки која во хибриден формат се одржа во Дубаи, Обединети Арапски Емирати.
Сребрен медал:
1. Алексиј Тасиќ ученик во деветто одделение во ООУ „Ѓорѓија Пулевски“ – Аеродром, Скопје, (сега ученик во прва година во ПСУ „Јахја Кемал“-Скопје),
Брозени медали:
2. Иван Костевски, ученик во деветто одделение во ООУ „Димитар Влахов“ – Штип, (сега ученик во прва година во СОУ „Славчо Стојменски“-Штип),
3. Матеа Митревска, ученичка во деветто одделение во ООУ „Мирче Ацев“ – Ѓ. Петров, Скопје, (сега ученик во прва година во ПСУ „Јахја Кемал“-Скопје),
4. Марио Ванчовски ученик во деветто одделение во ООУ „Димитар Влахов“ – Штип, (сега ученик во прва година во СОУ „Славчо Стојменски“-Штип),
5. Андреј Стојановски, ученик во деветто одделение во ООУ „11 Октомври“ – Центар, Скопје, (сега ученик во прва година во ПСУ „Јахја Кемал“-Скопје),
6. Теона Ана Георгиевска, ученичка во осмо одделение во ООУ „Љубен Лапе“ – Аеродром, Скопје, (сега ученик во деветто одделение во ООУ „Љубен Лапе“ – Аеродром, Скопје).

На свечаноста се обрати проф. д-р Ламбе Барандовски, Претседател на ДФРМ, кој ја истакна заложбата на Друштвото на физичарите на Република Македонија и останатите здруженија кои гравитираат кон Природно-математичкиот факултет кон промоција на физиката, хемијата и биологијата помеѓу учениците од основните и средните училишта во државата. Тој истакна дека долгата традиција од преку 60 година на организирање на натпревари од страна на ДФРМ придонело за создавање на генерации на физичари и инженери кои денес истражуваат во врвните научни институции во Македонија и светот. 

Деканот на Природно – математичкиот факултет во Скопје, проф. д-р Александар Скепаровски ги поздрави олимпијците и им ги честита добиените награди и им порача во иднина уште повеќе да навлезат во тајните на природните науки и дека секогаш вратите на Природно-математичкиот факултет ќе бидат отворени за нив во текот на нивното понатамошно образование.
Во име на Македонското биолошко друштво и Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија проф. д-р Сузана Диневска Ќофкаровска им ги честита добиените медали на учениците кои учествуваа на Меѓународната Јуниорска олимпијада и им посака уште поголеми успеси во текот на нивното средношколско образование.

15th Conference 2024 September 19-22, Ohrid, Macedonia

15th Conference of the Society of Physicists of Macedonia 2024

September 19-22, Ohrid, Macedonia


MORE INFORMATION WILL BE AVAILABLE SOON

SOCIETY OF THE PHYSICISTS OF MACEDONIA is announcing

Меѓународна конференција за образованието по математика, физика и сродни науки
Скопје, Македонија, 24 ‐ 26 ноември 2023

International Conference on Education in Mathematics, Physics, and Related Science
November, 24 – 26, 2023, Skopje, Macedonia

БИЛТЕН НА ДРУШТВОТО НА ФИЗИЧАРИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

ПРЕГЛЕД НА АКТИВНОСТИТЕ ЗА 2019 ГОДИНА

Меѓународна конференција за образованието по математика, физика и сродни науки Скопје, 27-28 септември 2019

ИМПУЛС ПОВТОРНО ВО РАЦЕТЕ НА МЛАДИТЕ ФИЗИЧАРИ!

ПО 10 ГОДИНИ, ИМПУЛС ПОВТОРНО ВО РАЦЕТЕ НА МЛАДИТЕ ФИЗИЧАРИ!

Последниот број на списанието за популаризација на физиката ИМПУЛС, број 55, дојде до рацете на учениците во 2008 година. Потоа, поради прекинот на продажбата на списанијата од ваков вид низ училиштата, ИМПУЛС влезе во децениски сон. Сон дека некогаш пак ќе се издава и печати, со цел учениците - љубители на физиката - да можат да уживаат во неговите содржини...

ПРЕВЗЕМИ ГО ЦЕЛИОТ ТЕКСТ

 

Благодарност !

На неколку дена пред почетокот на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки, која годинава се одржува од 2 до 11 декември во Габороне Боцвана, тимот ученици кој ќе ја преставува Република Македонија успеа да ги собере потребните средства за учество на истата. Тимот ученици и нивните водачи најтопло би сакале да се заблагодарат на финансиската подршка која ја добија од:

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ

АРХИВА НА „ИМПУЛС“

Почитувани посетители,

Во наредниот период  дневно ќе бидат објавувани од архивата по неколку броеви од списанието „Импулс“ за популаризација на физиката. 

За да пристапите до саканиот број тоа можете да го направите и преку главното мени соодветно: ПУБЛИКАЦИИ -> СПИСАНИЕ „ИМПУЛС“ -> АРХИВА -> ( и тука го избирате соодветниот број )

Во оваа секција подолу ќе бидат објавувани само привремено најново додадените архивски броеви од списанието, онака како што ќе се објавуваат во текот на една седмица.


Faculty of Natural Sciences and Mathematics, University Ss. Cyril and Methodius, Skopje, Macedonia

grbpmfpmf-logo-white-flattend

Number of Visits:


Warning: Creating default object from empty value in /home/php/src/modules/mod_stats/helper.php on line 106
Content View Hits : 530004