• Thomas Edison.
 • Petter Higgs.
 • Werner Heisenberg.
 • Albert Einstein.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Најново ИЗВЕСТУВАЊЕ !

Тимот од Република Македонија освои 3 бронзени медали на 15 Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки

 

Почитувани,

Ве известуваме дека нашиот тим кој учествуваше на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки која се одржа од 2 до 11 декември 2018 година во Габороне, Боцвана освои 3 бронзени медали.

Честитки за заедничкиот успех до учесниците, водачите и Друштвото на физичари на Република Македонија (ДФРМ), Сојузот на хемичари и технолози на Македонија (СХТМ) и Македонското биолошко друштво (МБД).

На олимпијадата учествуваа 46 земји од 5 континенти, односно околу 250 натпреварувачи (ученици помлади од шеснаесет години) и околу 150 водачи.

Македонскиот тим го сочинуваа:

 • Мила Ивановска, СОУ Гим. „Ј. Б. Тито“ – Битола (бронзен медал)
 • Дарко Стојчев, СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ – Кавадарци (бронзен медал)
 • Димитар Џорлев, СОУ  „Јане Сандански“ – Струмица (бронзен медал)
 • Бисера Јаневска, Приватна гимназија „Алгоритам“ - Центар
 • Дамјан Јанчевски, ПСУ „Јахја Кемал“ - Карпош
 • Мајкл Георгиевски, ООУ „Гоце Делчев“ - Кавадарци

 

Водачи на тимот:

 • Доц. д-р Ламбе Барандовски, ДФРМ
 • Проф. д-р Марина Стојановска, СХТМ
 • Дипл. мол. биолог Елена Рафаиловска, МБД

На свечената церемонија, медалите на учениците од Македонија ги додели неговата екселенција амбасадорот на Германија во Боцвана г-дин Ралф Брет, кој од 2005 до 2008 година беше Амбасадор на Германија во Македонија, а од 2011 до 2015 година амбасадорот Брет беше шеф на мисијата на ОБСЕ во Скопје.

Македонскиот тим го помогнаа Агенцијата за млади и спорт, Фондот за иновации и технолошки развој, градоначалниците на Кавадарци и на Петровец, Митко Јанчев и Борче Митевски, и фирмите „Кожувчанка“, „Вардар Доломит“ и „Витаминка“, како и 120 донатори од цел свет кои помогнаа во фондот на социјалните мрежи отворен од Анита Кузмановска-Фелдман, дипл. инж. по хемија која живее во САД.

Македонија оваа година учествува по вторпат на оваа престижна олимпијада, која од Министерството за образование и наука е категоризирана во листата на 13 значајни меѓународни натпреварувања.
Следната 16. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки ќе се одржи од 3 до 12 декември 2019 година во Доха, Катар.

Скопје, 11.12.2018

Со почит,

Проф. д-р Боце Митревски, Претседател на ДФРМ

Проф. д-р Зоран Здравковски, Претседател на СХТМ

Проф. д-р Сузана Ќовкаровска Диневска, Претседател на МБД

 

БЛАГОДАРНОСТ

На неколку дена пред почетокот на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки, која годинава се одржува од 2 до 11 декември во Габороне Боцвана, тимот ученици кој ќе ја преставува Република Македонија успеа да ги собере потребните средства за учество на истата. Тимот ученици и нивните водачи најтопло би сакале да се заблагодарат на финансиската подршка која ја добија од:

Агенција за спорт и млади на Република Македонија,
Фондот за иновации и технолошки развој на Република Македонија,
АД Витаминка од Прилеп,
Г-дин Митко Јанчев, градоначалник на општина Кавадарци,
Г-дин Борче Митевски, градоначалник на општина Петровец,
Кожувчанка од Кавадарци,
Вардар Доломит ДООЕЛ од Скопје.

Голема благодарност и до Дипл. инж по хемија Анита Кузмановска Фелдман која ја организираше доброволната акција за собирање на преостанатите потребни средства и за целосниот нејзин ангажман и посветеност.
Искрено се заблагодаруваме и на сите кои донираа лични средства преку доброволната акција која во изминатиов период се одвиваше на интернет. (Списокот на имиња е преземен од донаторската листа и имињата се пренесени онака како што донаторите се потпишале при донирањето.)
Голема подршка и за интернет порталот Fakulteti.mk за одвоеното време, простор и за подршката и промоцијата на нашите активности.

Листа на донатори

 1. Анита Кузмановска Фелдман
 2. Louie Mitrevski
 3. Roberto Milev
 4. Suzana Stojanovska Stannard
 5. Roni R Rachel
 6. Maja Panova
 7. Matej Manevski
 8. Tanja Zdraveski Aleksovski
 9. Tomislav Markovski
 10. Karli Mulford
 11. Mato Nanoski
 12. Daniel John Carter
 13. Vladimir Jovanovski
 14. Stefan Chekrk Manevski
 15. Vladimir Gjorgjevski
 16. Jovana Dzoleva
 17. Nena Pandevska
 18. Lidija Bikova
 19. Костадин Ѓорѓиев
 20. Vladimir Ohanesjan
 21. Martin Ristovski
 22. Aleksandar Ivanov
 23. Bernadette Hogg
 24. Vera Dimovska
 25. Milos Simik
 26. Martin Gjoreski
 27. Ivica Gjorgiev
 28. Dance Lazarevska
 29. Aleksandra Stojanoska\
 30. Jasmina Stevkovska
 31. Eva Jovanova
 32. Liljana Kocoska Maras
 33. Tale Ilieski
 34. Magde Nikolovska
 35. Igor Dimovski
 36. Bernadette Hogg
 37. Andrej T Gent
 38. Maja Mitreva
 39. Desanka Icitrajkova
 40. Nikola Kjurchiski
 41. Petre Makreski
 42. Darko Naumoski
 43. Г.Г. Филип Черноземски
 44. Dimitar Stojanovski
 45. Nikola Popovski
 46. Ljubomir Obocki
 47. Sotir Stojcevski
 48. Igor Cadikovski
 49. Miodrag Stamenkovic
 50. Andrej T Gent
 51. Makedonka Trajkovska
 52. Erwan Fuere
 53. Kiril Trpkov
 54. Жарко Конески
 55. Olgica D. Lazarova
 56. Ilija Dukovski
 57. Zorica Stamenkovska
 58. Saso Taneski
 59. Suzana Petanceska
 60. Ilinka Arsovski
 61. Micko Ohrid
 62. Jasmina Manceska
 63. Frosina Celeska
 64. Magdalena MK
 65. Elena Aeti
 66. Ana Saltirova Davidovski
 67. Kriss Ge
 68. Viktorija Milosevska
 69. Eli Romanova
 70. Zoran Jermilov
 71. Saso Taneski
 72. Nina Nayana
 73. Marija Danilovska
 74. Xiang Zhao
 75. Irena Cobe
 76. Marija Aleksoska
 77. Petrula Kostovska
 78. Erhan Bubba
 79. Slavica Ilijeska-Andrijeski
 80. Marija Armenski
 81. Ivan Trpkov
 82. Voislav Dabevski
 83. Elena Needham
 84. Natasha Jan
 85. Nina Nayana
 86. Petrusevski Igor
 87. Dimitar Nacevski
 88. Slavica Stojkovska
 89. Gordana Gjorgjievska
 90. Velika Pejovska Angelkova
 91. Dane Angelkov
 92. Dzuli Markovska
 93. Мато Наноски
 94. Louie Mitrevski
 95. Roberto Milev
 96. Suzana Stojanovska Stannard
 97. Roni R Rachel
 98. Maja Panova
 99. Igor Petrusevski
 100. Stoyan Mishkovski
 101. Karli Mulford
 102. Sonja Stamenkova
 103. Olja Trencevska
 104. Mirko Spiroski
 105. Lj Poposki
 106. Викторија Јакимовска
 107. Sonya Remez
 108. Vi Toria
 109. Darko Cizaloski
 110. Kostadin Ristov
 111. Magdalena Mishkovska
 112. Milena Mile
 113. Stoyan Mishkovski
 114. Bobby Bo
 115. Noelle Tubbs
 116. Courtney Virginia
 117. Cali Ann
 118. Igor Brishkoski
 119. Mende Pirgano

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (13.12.2018)

Почитувани,

Ве известуваме дека нашиот тим кој учествуваше на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки која се одржа од 2 до 11 декември 2018 година во Габороне, Боцвана освои 3 бронзени медали.

ПРЕВЗЕМИ ГО ИЗВЕСТУВАЊЕТО

Со почит

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (14.11.2018)

Почитувани,

Резултати од натпреварот во демонстрации, експерименти, на 42-та Школа „Млади физичари“.

ОСНОВНИ УЧИЛИШТА
СРЕДНИ УЧИЛИШТА

Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (06.11.2018)

Почитувани,

ДФРМ го најавува одржувањето на 42 Школа „Млади физичари“, која се одржува во рамки на настанот „Ноември - месец на науката“

ПРОГРАМА НА 42 Школа „Млади физичари “

Со почит

ДФРМ

 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (18.09.2018)

Почитувани,

ДФРМ го најавува одржувањето на 42 Школа „Млади физичари“, која се одржува во рамки на настанот „Ноември - месец на науката“

Школата ќе се одржи на 9 и 10 ноември 2018 година (петок и сабота) во Скопје, Skopje City Mall, паралелно на настаните кои се одржуваат за Ноември - месец на науката“.


*Школата „Млади физичари“ е дел од настанот „ Ноември - месец на науката“ Повеќе информации за настанот на https://biologija.yolasite.com и http://www.sctm.mk
До Вашето училиште ќе биде испратена официјална покана по регуларна пошта.

Заедно со Вашите ученици може да почнете со подготовка на демонстрација, експеримент, израбока на модел, симилација и сл.

Се гледаме во Skopje City Mall.

Со почит,

ДФРМИЗВЕСТУВАЊЕ ! (12.09.2018)

Почитувани,

Во прилог на пораката се документи со потребните информации за наставниците-ментори и учениците-натпреварувачи на претстојните натпревари по физика во 2019 година.

ДФРМ препорачува пријавувањето за општинските натпревари по физика да се направи до крајот на декември 2018 година, односно пред зимскиот одмор.

ОБРАЗЕЦ ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ ЗА НАТПРЕВАРИТЕ - 2019 год.

ТЕМИ ФИЗИКА ОСНОВНИ УЧИЛИШТА - 2019 год.

ТЕМИ ФИЗИКА СРЕДНИ УЧИЛИШТА - 2019 год.

ДАТУМИ И ИНФОРМАЦИИ ЗА СИТЕ НАТПРЕВАРИ ПО ФИЗИКА - 2019 год.

ЛИТЕРАТУРА ЗА НАТПРЕВАРИТЕ - 2019 год.

Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (29.07.2018)

49-та Меѓународна олимпијада по физика (IPhO 2018)

На 49 меѓународна олимпијада по физика учествуваа следните ученици:

Александар Иванов од Свети Николе, ученик во четврта година во ПСУ Јахја Кемал, Бутел.

Мартин Ристовски од Македонска Каменица, ученик во трета година во ПСУ Јахја Кемал, Бутел.

Иван Јовановски од Карпош, ученик во втора година во ПСУ Јахја Кемал, Карпош.

Трајче Бојаџиев од Неготино, ученик во трета година во ПСУ Јахја Кемал, Бутел.

Војо Митревски од Ресен, ученик во втора година во СОУ Цар Самоил, Ресен.

Водачи на тимот беа проф. д-р Боце Митревски и доц. д-р Ламбе Барандовски.

На 49-та Меѓународна олимпијада по физика (IPhO 2018), 21-29 јули 2018, Лисабон Португалија. ученикот Александар Иванов освои бронзен меал.

Честитки за Александар Иванов од Свети Николе, ученик во ПСУ Јахја Кемал - Бутел.

ДФРМ и тимот изразуваат голема благодарност до сите кои го помогнаа учеството на тимот:

Агенција за млади и спорт

Фонд за иновации и технолошки развој

Иселеници од Австралија, Европа, ...

Државна видеолотарија на Македонија Касинос Аустрија ДОО Скопје

ТЕЦ Неготино и други.

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (05.07.2018)

На Првиот селекционен натпревар по природни науки одржан на ПМФ на 4.07.2018 год. со почеток од 10 часот учествуваа 38 ученици. Со одлука на Комисјата за природни науки на Вториот селекционен натпревар се покануваат најдобро пласираните 17 ученици.
Корисни информации во врска со силабусот на Меѓународната олимпијада по физика, како и список на расположива литература на македонски јазик која учениците може да ја користата во своите подготовки се дадени во документот подолу.

Пласман втор селекционен натпревар 2018 год.

Литература

ДФРМ

СООПШТЕНИЕ ! (14.06.2018)

Се известуваат учениците кои ќе учествуваат на Првиот селекционен натпревар по природни науки дека истиот се презакажува и ќе се одржи на 4 јули 2018 година со почеток од 10 часот на ПМФ во Скопје.

Со почит
ДФРМ


СООПШТЕНИЕ ! (30.05.2018)

На Првиот Селекционен натпревар по природни науки кој ќе се одржи на 22.06.2018 година во Голем физички амфитеатар - ПМФ - Горна зграда, со почеток од 10 часот, со одлука на Комисијата за IJSO се покануваат најдобро пласираните ученици на Државните натпревари по физика, хемија и биологија, како и сите ученици кои минатата година го сочинуваа резервниот тим и ги посетуваа подготовките на ПМФ.
Сите ученици кои планираат да учествуваат на овој натпревар своето учество треба да го потврдат со испраќање на електронска пошта на fizikanatprevari@gmail.com, најдоцна до 15.06.2018 година.
Со почит
ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (21.05.2018)

Почитувани,

Подолу се дадени списоците со конечните резултати од 42 Републичкиот натпревар по физика за учениците од осмо и деветто одделение одржан на 19.05.2018 година.

Конечни резултати - основно образование - Републички натпревар 2018 год.

Со почит

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (21.05.2018)

Почитувани,

Преземете го најновото известување за летниот камп по физика

Со почит

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (16.05.2018)

Почитувани посетители !

Согласно резултатите од Селекциониот натпревар по физика, која се одржа на 11.5.2018 на Институтот за физика при Природно-математичкиот факултет во Скопје, на кој зедоа учество 19 најдобро пласирани ученици на Државниот натпревар по физика од средните училишта во Република Македонија, на 49 Меѓународна олимпијада по физика која ќе се одржи од 21 до 28 Јули 2018 година во Лисабон Португалија, Република Македонија ќе ја преставуваат 5 ученика:

 • Александар Иванов од Свети Николе, ученик во ПСУ „Јахја Кемал“, Бутел, Скопје,
 • Мартин Ристовски од Македонска Каменица ученик, во ПСУ „Јахја Кемал“, Бутел, Скопје.
 • Иван Јовановски од Скопје, ученик во  ПСУ „Јахја Кемал“, Карпош, Скопје.
 • Трајче Бојаџиев од Неготино,  ученијк во ПСУ „Јахја Кемал“, Бутел, Скопје.
 • Војо Митревски од Ресен, ученик во СОУ „Цар Самоил“, Ресен.
На избраните ученици им посакуваме успех на Олимпијадата.
ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (16.05.2018)


Програма за 42 Републички натпревар по физика за учениците од основните училишта и водич за натпреварувачите.

ПРЕВЗЕМИ ЈА ПРОГРАМАТА

Со почит

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (02.05.2018)

Селекционен натпревар за Меѓународна олимпијада по физика.

На Селекциониот натпревар за Меѓународната олимпијада по физика (кој ќе се одржи на 11.05.2018 година на ИФ при ПМФ - Скопје), се покануваат сите ученици од средните училишта кои на 61. Републички натпревар по физика одржан на 28.04.2018 година освоиле прва втора или трета награда, и селектираните ученици за Европската олимпијада по физика - 2018. 

Учеството да се потврди на адресата fizikanatprevari@gmail.com најкасно до 08.05.2018 година.

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (02.05.2018)

Конечни резултати од 61. Републички натпревар по физика одржан на 28.05.2018 година во Тетово

Преземи ги резултатите.

There are no translations available.

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (31.01.2018)

Почитувани,

Во прилог на известувањето можете од следните линкови да ги превземете:

 

Второ соопштение за конференцијата

Примерок документ за подготвување на трудовите


Со почит,

Боце Митревски,

во име на Организациониот одбор на конференцијата


 

 

Благодарност !

На неколку дена пред почетокот на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки, која годинава се одржува од 2 до 11 декември во Габороне Боцвана, тимот ученици кој ќе ја преставува Република Македонија успеа да ги собере потребните средства за учество на истата. Тимот ученици и нивните водачи најтопло би сакале да се заблагодарат на финансиската подршка која ја добија од:

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ

12th Conference 2018 September 27-30, Ohrid, Macedonia

12th Conference of the Society of Physicists of Macedonia 2018

September 27-30, Ohrid, Macedonia

 

VISIT 12TH CONFERENCE WEBSITE

BOOK OF ABSTRACTS

42-та Школа „Млади физичари“

42-та Школа „Млади физичари“
9-ти и 10-ти ноември 2018 година (петок и сабота) во Скопје, Skopje City Mall

ЛЕКСИКОН ПО ФИЗИКА

„Нови збрики по физика за осмо и деветто оделение според Програмата по Кембриџ“

International Conference 2016

Ден на светлината“ – IV Меѓународна Олимпијада по Експериментална физика

Donations by:

Macedonian Power Plants

AkademskaKniga

Lamina u boja

Anhoch

Tabernakul

vrsnik

Watch All Recorded Conferences

NN-Play-icon

Почитувани посетители, за да пристапите до видео материјалите од сите активности на Друштвото, кликнете врз сликата погоре („плеј“ знакот), при што ќе ви се отвори нова стана со „плејер“ во кој се поставени сите видео материјали од сите активности на Друштвото, предавања, семинари и сл.

37th School "Young Physicists"

There are no translations available.
Program of 37th School "Young Physicists"

High School Physics National Competition 2011

There are no translations available.
Comming soon...
 • 1
 • 2

АРХИВА НА „ИМПУЛС“

Почитувани посетители,

Во наредниот период  дневно ќе бидат објавувани од архивата по неколку броеви од списанието „Импулс“ за популаризација на физиката. 

За да пристапите до саканиот број тоа можете да го направите и преку главното мени соодветно: ПУБЛИКАЦИИ -> СПИСАНИЕ „ИМПУЛС“ -> АРХИВА -> ( и тука го избирате соодветниот број )

Во оваа секција подолу ќе бидат објавувани само привремено најново додадените архивски броеви од списанието, онака како што ќе се објавуваат во текот на една седмица.


Faculty of Natural Sciences and Mathematics, University Ss. Cyril and Methodius, Skopje, Macedonia

grbpmfpmf-logo-white-flattend

Number of Visits:

Гледања на содржината : 263049