• Thomas Edison.
  • Petter Higgs.
  • Werner Heisenberg.
  • Albert Einstein.

Announcements

Известување (10.09.2016)

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (10.09.2016)

Почитувани колеги,

Почитувани ученици,
почитувани членови на здруженијата кои обединуваат наставници во прилог на пораката е програма за настанот „Ноември - месец на науката“, во рамките на кој ќе се одржи и XLI Школа „Млади физичари“.

Настанот е во организација на Друштвото на физичарите на Р. Македонија, Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија, Друштво на биолози на Р. Македонија, Македонско астрономско друштво, Македонско географско друштво, Скопско астрономско друштво, Природно - математички факултет и Skopje City Mall.

Настанот е наменет за сите ученици од основните и средните училишта во Р. Македонија (одделенска настава, предметна настава и ученици од средните училишта, гимназиско и средно стручно образование) и наставниците што предаваат природни науки (одделенска и предметна настава), физика, хемија, биологија и географија (било во основно или средно училиште).
Настанот ќе се одржува на две места, Природно-математички факултет во Скопје и Skopje City Mall.
Некои активности во Skopje City Mall, како Изложба и натпревар во изработки, демонстрации и експерименти се наменети и за граѓани, добронамерници, посетители, родители, студенти, Ваши роднини и пријатели...

Настанот ќе се одржи во текот на месец ноември 2016 година, согласно програмата (pdf документ).

Секој регистриран учесник на настанот (наставници и ученици) добива сертификат за учество на настанот.
Дипломи и награди се доделуваат на најдобрите ученици на Изложбата и натпреварот во изработки, демонстрации и експерименти и на најдобрите ученици на тест натпреварот. Наставниците - ментори на наградените ученици исто така ќе добијат дипломи.

Дополнителни информации за настанот ќе следуваат идната седмица.
Информирајте се на интернет страната на Вашето друштво/сојуз.
Покани за учество на настанот ќе бидат доставени до директорите на Вашите училишта по регуларна пошта (коверт) до крајот на месец септември.

Програма за настанот „Ноември - месец на науката“ и XLI Школа „Млади физичари“.

Сите заедно да придонесеме во популаризација на науката/природните науки!

Со почит,
Доц. д-р Боце Митревски,
Претседател на ДФРМ
www.dfrm.org

Известување за конференции во регионот (10.12.2015)

1. Меѓународна конференција „Положбата на физиката во средните училишта во регионот“

    Алексинац, Република Србија 26-28 фебруари 2016
 
 
2. 44 Национална коференција за прашања од областа на образованието по физика
    „Неформалното образование по физика и астрономија“
    Јамбол, Република бугарија, 7-10 април 2016
 
 
3. Меѓународна конференција на физичарите на Р. Македонија
    Конгресен центар во Охрид, Република Македонија
    22-25 септември 2016
    Прво соопштение за 2-3 седмици на интернет страната на ДФРМ
 
ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (02.12.2015)

Почитувани посетители и учесници !

Почитувани ученици и наставници, учесници на XL Школа „Млади Физичари“, 

Ве информираме дека подолу се наведени линковите од „Тест“ напреварот кој се одржа за време на XL Школа „Млади Физичари“ на 27-28ми Ноември 2015 година, како и резултатите од истиот и резултатите од натпреварот во демонстрации.

Прашања и задачи од „Tест“ натпреварот за сите години.

Резултати од „Тест“ натпреварот

Резултати од натпреварот во демонстрации

Со почит

ДФРМ
 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (24.11.2015)

Почитувани посетители и учецници !

На линкот подолу е:

 
Се повикуваат сите ученици пријавени за демонстрации, да ги подготват своите демонстрации и да ги презентираат во петок, 27.11.2015  од 12.00 до 15.00 часот.
Стручна комисија од тројца професори ќе ја оценува секоја демонстрација.
Некои од демонстрациите се вметнати во програмата.
 
ДФРМ
 

More Articles...

Page 8 of 9

<< Start < Prev 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Next > End >>