• Thomas Edison.
 • Petter Higgs.
 • Werner Heisenberg.
 • Albert Einstein.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)

Најново ИЗВЕСТУВАЊЕ !

Почитувани,

-Известување за селекција за IPhO 2019

-Конечни резултати од 62. Републички натпревар по физика за учениците од средните училишта одржан на 20.04.2019 на ПМФ во Скопје

Со почит
ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ 24.04.2019

Почитувани,
Повеќе информации за Едукативниот камп за физика 2019:

Со почит
ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ 12.04.2019

Информации и место на одржување на Републичките натпревари по физика за учениците од основните и средните училишта.

ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ 28.03.2019

Корејско - Македонски симпозиум за енергетски материјали и материјали применливи во информационите технологии“, ќе се одржи од 01.07.2019 година до 04.07.2019 година. Организатори на Симпозиумот се Друштвото на физичари на Република Македонија во соработка со Институтот за физика при ПМФ во Скопје.Тhe Korea-Macedonia joint symposium on IT and energy materials“ will be held from 1st to 4th July 2019. The symposium is organized by Society of physicists of Macedonia in cooperation with Institute of physics, Faculty of Natural Sciences and Mathematics, Skopje.


Со почит
ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ 13.03.2019

Конечни резултати од 52. Регионален натпревар по физика 2019 - листи на пласирани ученици за Државните натпревари по физика.

Преземи го списокот

Со почит
ДФРМ

ИЗВЕСТУВАЊЕ 27.02.2019

Информации и места на одржување на 52. Регионални наторевари по физика за учениците од основните и средните училишта.

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (08.02.2019)

Почитувани посетители,

ДРЖАВНА ВИДЕОЛОТАРИЈА ГИ ПОДДРЖА МЛАДИТЕ ФИЗИЧАРИ

Државна видеолотарија донираше 200.000,00 денари на Друштвото на физичари на Република Македонија (ДФРМ). Наша цел е да им овозможиме на младите средношколци-истражувачи да добијат нормални услови, во кои ќе можат да го развиваат и да го надградуваат својот талент, а притоа да бидат успешни амбасадори кои ќе ја претстават земјава во одлично светло пред меѓународната јавност.ПРЕВЗЕМИ ГО ЦЕЛИОТ ДОПИС


Со почит

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (06.02.2019)

Почитувани,

Подолу се дадени списоците со учениците кои имаат пласман на 52 Регионален натпревар по физика за учениците од основните и средните училишта, како и информации за Регионалните натпревари.

Регионални натпревари 2019 година - известување.

Корегиран список на ученици кои ќе учествуваат на регионалните натпревари.

Со почит

ДФРМ


ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (29.01.2019)

Список на училишта пријавени за учество на општинските натпревари по физика и училишта домаќини. Училиштата означени со задебелени букви се училишта домаќини на општинските натпревари по физика.

ИЗВЕСТУВАЊЕ ! (09.01.2019)

На Селекциониот натпревар за учество на 3-та Европска Олимпијада по физика која ќе се одржи во Рига, Летонија од 31.05. до 04.06.2019 година се покануваат следниве ученици

Преземи ја листата на поканети ученици

Селекциониот натпревар ќе се одржи на 15.02.2019 година на Институтот за физика при Природно - математичкиот факултет во Скопје со почеток од 10 часот.

Со почит

ДФРМИЗВЕСТУВАЊЕ ! (21.12.2018)


Почитувани членови,

Редовното годишно собрание на ДФРМ ќе се одржи во сабота, на 12.01.2019 година на ПМФ во Скопје, во 10.00 часот.


Со почит,

ДФРМ


Тимот од Република Македонија освои 3 бронзени медали
на 15 Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки

 

Почитувани,

Ве известуваме дека нашиот тим кој учествуваше на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки која се одржа од 2 до 11 декември 2018 година во Габороне, Боцвана освои 3 бронзени медали.

Честитки за заедничкиот успех до учесниците, водачите и Друштвото на физичари на Република Македонија (ДФРМ), Сојузот на хемичари и технолози на Македонија (СХТМ) и Македонското биолошко друштво (МБД).

На олимпијадата учествуваа 46 земји од 5 континенти, односно околу 250 натпреварувачи (ученици помлади од шеснаесет години) и околу 150 водачи.

Македонскиот тим го сочинуваа:

 • Мила Ивановска, СОУ Гим. „Ј. Б. Тито“ – Битола (бронзен медал)
 • Дарко Стојчев, СОУ Гимназија „Добри Даскалов“ – Кавадарци (бронзен медал)
 • Димитар Џорлев, СОУ  „Јане Сандански“ – Струмица (бронзен медал)
 • Бисера Јаневска, Приватна гимназија „Алгоритам“ - Центар
 • Дамјан Јанчевски, ПСУ „Јахја Кемал“ - Карпош
 • Мајкл Георгиевски, ООУ „Гоце Делчев“ - Кавадарци

 

Водачи на тимот:

 • Доц. д-р Ламбе Барандовски, ДФРМ
 • Проф. д-р Марина Стојановска, СХТМ
 • Дипл. мол. биолог Елена Рафаиловска, МБД

На свечената церемонија, медалите на учениците од Македонија ги додели неговата екселенција амбасадорот на Германија во Боцвана г-дин Ралф Брет, кој од 2005 до 2008 година беше Амбасадор на Германија во Македонија, а од 2011 до 2015 година амбасадорот Брет беше шеф на мисијата на ОБСЕ во Скопје.

Македонскиот тим го помогнаа Агенцијата за млади и спорт, Фондот за иновации и технолошки развој, градоначалниците на Кавадарци и на Петровец, Митко Јанчев и Борче Митевски, и фирмите „Кожувчанка“, „Вардар Доломит“ и „Витаминка“, како и 120 донатори од цел свет кои помогнаа во фондот на социјалните мрежи отворен од Анита Кузмановска-Фелдман, дипл. инж. по хемија која живее во САД.

Македонија оваа година учествува по вторпат на оваа престижна олимпијада, која од Министерството за образование и наука е категоризирана во листата на 13 значајни меѓународни натпреварувања.
Следната 16. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки ќе се одржи од 3 до 12 декември 2019 година во Доха, Катар.

Скопје, 11.12.2018

Со почит,

Проф. д-р Боце Митревски, Претседател на ДФРМ

Проф. д-р Зоран Здравковски, Претседател на СХТМ

Проф. д-р Сузана Ќовкаровска Диневска, Претседател на МБД

 

БЛАГОДАРНОСТ

На неколку дена пред почетокот на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки, која годинава се одржува од 2 до 11 декември во Габороне Боцвана, тимот ученици кој ќе ја преставува Република Македонија успеа да ги собере потребните средства за учество на истата. Тимот ученици и нивните водачи најтопло би сакале да се заблагодарат на финансиската подршка која ја добија од:

Агенција за спорт и млади на Република Македонија,
Фондот за иновации и технолошки развој на Република Македонија,
АД Витаминка од Прилеп,
Г-дин Митко Јанчев, градоначалник на општина Кавадарци,
Г-дин Борче Митевски, градоначалник на општина Петровец,
Кожувчанка од Кавадарци,
Вардар Доломит ДООЕЛ од Скопје.

Голема благодарност и до Дипл. инж по хемија Анита Кузмановска Фелдман која ја организираше доброволната акција за собирање на преостанатите потребни средства и за целосниот нејзин ангажман и посветеност.
Искрено се заблагодаруваме и на сите кои донираа лични средства преку доброволната акција која во изминатиов период се одвиваше на интернет. (Списокот на имиња е преземен од донаторската листа и имињата се пренесени онака како што донаторите се потпишале при донирањето.)
Голема подршка и за интернет порталот Fakulteti.mk за одвоеното време, простор и за подршката и промоцијата на нашите активности.

Листа на донатори

 1. Анита Кузмановска Фелдман
 2. Louie Mitrevski
 3. Roberto Milev
 4. Suzana Stojanovska Stannard
 5. Roni R Rachel
 6. Maja Panova
 7. Matej Manevski
 8. Tanja Zdraveski Aleksovski
 9. Tomislav Markovski
 10. Karli Mulford
 11. Mato Nanoski
 12. Daniel John Carter
 13. Vladimir Jovanovski
 14. Stefan Chekrk Manevski
 15. Vladimir Gjorgjevski
 16. Jovana Dzoleva
 17. Nena Pandevska
 18. Lidija Bikova
 19. Костадин Ѓорѓиев
 20. Vladimir Ohanesjan
 21. Martin Ristovski
 22. Aleksandar Ivanov
 23. Bernadette Hogg
 24. Vera Dimovska
 25. Milos Simik
 26. Martin Gjoreski
 27. Ivica Gjorgiev
 28. Dance Lazarevska
 29. Aleksandra Stojanoska\
 30. Jasmina Stevkovska
 31. Eva Jovanova
 32. Liljana Kocoska Maras
 33. Tale Ilieski
 34. Magde Nikolovska
 35. Igor Dimovski
 36. Bernadette Hogg
 37. Andrej T Gent
 38. Maja Mitreva
 39. Desanka Icitrajkova
 40. Nikola Kjurchiski
 41. Petre Makreski
 42. Darko Naumoski
 43. Г.Г. Филип Черноземски
 44. Dimitar Stojanovski
 45. Nikola Popovski
 46. Ljubomir Obocki
 47. Sotir Stojcevski
 48. Igor Cadikovski
 49. Miodrag Stamenkovic
 50. Andrej T Gent
 51. Makedonka Trajkovska
 52. Erwan Fuere
 53. Kiril Trpkov
 54. Жарко Конески
 55. Olgica D. Lazarova
 56. Ilija Dukovski
 57. Zorica Stamenkovska
 58. Saso Taneski
 59. Suzana Petanceska
 60. Ilinka Arsovski
 61. Micko Ohrid
 62. Jasmina Manceska
 63. Frosina Celeska
 64. Magdalena MK
 65. Elena Aeti
 66. Ana Saltirova Davidovski
 67. Kriss Ge
 68. Viktorija Milosevska
 69. Eli Romanova
 70. Zoran Jermilov
 71. Saso Taneski
 72. Nina Nayana
 73. Marija Danilovska
 74. Xiang Zhao
 75. Irena Cobe
 76. Marija Aleksoska
 77. Petrula Kostovska
 78. Erhan Bubba
 79. Slavica Ilijeska-Andrijeski
 80. Marija Armenski
 81. Ivan Trpkov
 82. Voislav Dabevski
 83. Elena Needham
 84. Natasha Jan
 85. Nina Nayana
 86. Petrusevski Igor
 87. Dimitar Nacevski
 88. Slavica Stojkovska
 89. Gordana Gjorgjievska
 90. Velika Pejovska Angelkova
 91. Dane Angelkov
 92. Dzuli Markovska
 93. Мато Наноски
 94. Louie Mitrevski
 95. Roberto Milev
 96. Suzana Stojanovska Stannard
 97. Roni R Rachel
 98. Maja Panova
 99. Igor Petrusevski
 100. Stoyan Mishkovski
 101. Karli Mulford
 102. Sonja Stamenkova
 103. Olja Trencevska
 104. Mirko Spiroski
 105. Lj Poposki
 106. Викторија Јакимовска
 107. Sonya Remez
 108. Vi Toria
 109. Darko Cizaloski
 110. Kostadin Ristov
 111. Magdalena Mishkovska
 112. Milena Mile
 113. Stoyan Mishkovski
 114. Bobby Bo
 115. Noelle Tubbs
 116. Courtney Virginia
 117. Cali Ann
 118. Igor Brishkoski
 119. Mende Pirgano

 31 Oct 2012
impuls br.2 str.01
Description:
File Size: 348.35 KB Dimensions: 1880x2820 Created: 31 Oct 2012 Updated: 31 Oct 2012

ИМПУЛС ПОВТОРНО ВО РАЦЕТЕ НА МЛАДИТЕ ФИЗИЧАРИ!

ПО 10 ГОДИНИ, ИМПУЛС ПОВТОРНО ВО РАЦЕТЕ НА МЛАДИТЕ ФИЗИЧАРИ!

Последниот број на списанието за популаризација на физиката ИМПУЛС, број 55, дојде до рацете на учениците во 2008 година. Потоа, поради прекинот на продажбата на списанијата од ваков вид низ училиштата, ИМПУЛС влезе во децениски сон. Сон дека некогаш пак ќе се издава и печати, со цел учениците - љубители на физиката - да можат да уживаат во неговите содржини...

ПРЕВЗЕМИ ГО ЦЕЛИОТ ТЕКСТ

 

Благодарност !

На неколку дена пред почетокот на 15. Меѓународна јуниорска олимпијада по природни науки, која годинава се одржува од 2 до 11 декември во Габороне Боцвана, тимот ученици кој ќе ја преставува Република Македонија успеа да ги собере потребните средства за учество на истата. Тимот ученици и нивните водачи најтопло би сакале да се заблагодарат на финансиската подршка која ја добија од:

ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ

12th Conference 2018 September 27-30, Ohrid, Macedonia

12th Conference of the Society of Physicists of Macedonia 2018

September 27-30, Ohrid, Macedonia

 

VISIT 12TH CONFERENCE WEBSITE

BOOK OF ABSTRACTS

42-та Школа „Млади физичари“

42-та Школа „Млади физичари“
9-ти и 10-ти ноември 2018 година (петок и сабота) во Скопје, Skopje City Mall

ЛЕКСИКОН ПО ФИЗИКА

„Нови збрики по физика за осмо и деветто оделение според Програмата по Кембриџ“

International Conference 2016

Ден на светлината“ – IV Меѓународна Олимпијада по Експериментална физика

Donations by:

Macedonian Power Plants

AkademskaKniga

Lamina u boja

Anhoch

Tabernakul

vrsnik

Watch All Recorded Conferences

NN-Play-icon

Почитувани посетители, за да пристапите до видео материјалите од сите активности на Друштвото, кликнете врз сликата погоре („плеј“ знакот), при што ќе ви се отвори нова стана со „плејер“ во кој се поставени сите видео материјали од сите активности на Друштвото, предавања, семинари и сл.

 • 1
 • 2

АРХИВА НА „ИМПУЛС“

Почитувани посетители,

Во наредниот период  дневно ќе бидат објавувани од архивата по неколку броеви од списанието „Импулс“ за популаризација на физиката. 

За да пристапите до саканиот број тоа можете да го направите и преку главното мени соодветно: ПУБЛИКАЦИИ -> СПИСАНИЕ „ИМПУЛС“ -> АРХИВА -> ( и тука го избирате соодветниот број )

Во оваа секција подолу ќе бидат објавувани само привремено најново додадените архивски броеви од списанието, онака како што ќе се објавуваат во текот на една седмица.


Faculty of Natural Sciences and Mathematics, University Ss. Cyril and Methodius, Skopje, Macedonia

grbpmfpmf-logo-white-flattend

Number of Visits:

Content View Hits : 283695